Вие сте тук

Начало » Проекти » КОМЕНСКИ 2 » ЛИТВА - май 2014

ЛИТВА – МАЛКАТА СТРАНА, В КОЯТО ЖИВЕЯТ ХОРАТА С ГОЛЕМИ СЪРЦА

С визитата в Паневежиц, Литва от 11 до 17 май 2014 приключи  вторият проект по секторна програма Коменски на тема: „SOS - нашата планета ни предупреждава да спасим полярните мечки”, реализиран от ученици и учители от ОУ „М.Горки” гр. Левски.

Дали заради носталгията, че приключва едно изпълнено с много емоции двугодишно партньорство или красотата, която ни поднесе зелена Литва, а може би заради топлото посрещане от страна на домакините и почти 16 часовият ден, у всички участници във визитата остана усещането за прекарана една незабравима седмица. Благодарение на перфектната организация на колегите от училището-домакин, имахме възможността за кратко време да съберем максимален брой емоции, да се насладим на красотите на тази малка по територия и население страна и да опитаме вкусотийките на литовчанки.

След топлото посрещане първият ден, имахме възможността през останалите дни да посетим трите столици на Литва; Хълма на Кръстовете – едно силно впечатляващо и много посещавано място, особено след визитата на Папата; да си направим пикник в гората; да сложим къщички за птици по дърветата край училището и да си изработим сами сувенири. Гергана, Ния и Митко участваха със снимки на природни красоти от България в конкурса за най-красиво природно кътче.

Вечерта на литовските традиции и кухня ни завладя с музиката и танците си, в които се включиха всички участници. Раздялата, трогателна за ученици и учители, живяли две години като едно голямо семейство се надяваме да е само временна. Надяваме се още създалите се приятелства да се запазят и останат приятелства за цял живот, защото това бе също една от целите на проекта ни.

Приключвайки вторият Коменски, колективът на ОУ „М.Горки” остава с вярата, че е успял да направи своите ученици част от голямото европейско семейство, че ги е обогатил и мотивирал за много нови знания, както и с надеждата за още много спечелени проекти по стартиралата от пролетта нова програма Еразъм +.

 

Теменужка Янева – координатор на проекта