Вие сте тук

Начало » Проекти » КОМЕНСКИ 2 » Румъния - март 2014

Румъния - март 2014

ПРОЛЕТНИ ЕМОЦИИ ОТ РУМЪНИЯ

16-22 МАРТ

   Поредното пътуване по проект „Коменски“ на групата от ОУ „М. Горки“ беше в съседната ни държава – Румъния.

   През първия ден посетихме и разгледахме столицата Букурещ. Вечерта ни очакваха румънските деца и техните родители от Берка. На следващия ден групите от държавите-гости бяха посрещнати много топло от учителите и ръководството на училището, а по-късно и от кмета.

     Незабравими ще останат емоциите, които изживяхме на калните „вулкани“. Неописуеми с думи са  красивите природни форми, получени от стичащата се кал и бълбукането на гейзерите.

     Един от дните беше посветен на разходка из Трансилвания – посещение на природен резерват, на замъка на Граф Дракула и на красивия Брашов.

    Екологичната ни дейност в тази държава беше свързана със засаждане на пролетни цветя в училищния двор. Нашите ученици – Пепа, Преслав, Владимир, Галя, Ралица и Гергана показаха усет и добри умения в оформянето на цветните алеи.

    Интерес предизвика и еко селището, което се намира в района на Берка. Еко къщите все още са в строеж, но имахме възможността да ги разгледаме и да получим разяснения за материалите, които се използват при построяването им. Посещенията в района на гр. Бузау бяха в завод за рециклиране и в пречиствателната станция на града.

   Вечерта на Румъния беше приятния финал на нашето посещение. Учениците ни се включиха в театъра, посветен на опазването на бялата мечка. По същото време се оценяваха и стихотворенията на екологична тематика. Гордост за групата е Гергана Георгиева, която получи бронзов медал за стихотворението „Polar Bear“. До късно имаше танци в читалищния дом, а масите бяха отрупани с румънски ястия. За доброто настроението на гостите се погрижиха и училищни групи за народно пеене и танци, модерни танци и индивидуални рок изпълнения.

     И… отново към Букурещ, от където на Първа пролет отпътувахме за България.

     Последното ни пътуване по този проект е до Литва и ще бъде през месец май.

     Теменужка Янева – координатор по проекта