Вие сте тук

Начало » Училище на 21-ви век

Училище на 21-ви век

В Основно училище „Максим Горки“ – гр.Левски,  приключи първият етап от проекта  „Училище на 21-ви век – продължаващо образование“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“ в областта на училищното образование на програма Еразъм+. Заедно с колегите Надя Георгиева – заместник-директор и Боряна Ангелова – учител ЦДО  участвахме в обучителен курс  „Има приложение за това! Използване на най-добрите образователни приложения“, с работен език английски, в столицата на Ирландия, Дъблин.

 В рамките на една седмица се запознахаме и използвахме образователни приложения и платформи, които могат да бъдат полезни за учителите в процеса на преподаване, за да превърнат ученето в приятно и забавно. Получихме безценен практичеcки опит в общуването с колеги от Италия, Гърция, Испания и Ирландия, подобрихме уменията си в използването на английски език както в работата, така и в ежедневието и се запознахме с образователните системи в Европа.

Важна част от всеки един проект по Еразъм+ е запознаването с културата, историята и традициите на страната,  в която се провежда мобилността. В Ирландия имахме възможността да посетим световно известната библиотека на Тринити Колидж в Дъблин, която е построена в периода между 1712 и 1732 г. и съдържа над 200 000 книги; Дъблинският замък, който  до 1922 г. е седалище на администрацията на правителството на Обединеното кралство в Ирландия, а сега е голям комплекс на ирландското правителство;  Националната галерия, дом на произведения на изкуството от 14-ти до 20-ти век; Националните ботанически градини в Дъблин, прекрасно и вдъхновяващо място за разходка и отдих. През последния ден от престоя ни в Ирландия отидохме до Килкени, средновековен град  и столица на Ирландия през 12-ти век, като по пътя минахме през Глендалох, ледникова долина в Ирландия, графство Уиклоу, и място на снимки на известни филми като Послепис: Обичам те“  и „Смело сърце“.

         След завръщането ни, за да запознаем колегите с наученото, проведохме две вътрешноучилищни квалификации,  за учителите от начален етап на обучение и за учителите от прогимназиален етап.  Боряна Ангелова, прилагайки на практика наученото, използва  приложението Screencast-O-Matic и  изработи обучителни видеа за използване на образователните приложения, които сподели с колегите си от ЦДО.

         Новите образователни приложения и платформи Edmodo, Kahoot, LearningApps, Quizizz, Quizlet, Canva, Popplet и Edpuzzle,  които вече прилагаме редовно в класната стая, показаха на учениците, че мобилните телефони, освен за игри, могат да бъдат използвани за придобиване и затвърждаване на знания. Проверката на знанията, досега очаквана със страх, се превърна в приятно занимание с помощта на онлайн игрите и тестовете.

         Мотивацията ни да участваме в проекта бе продиктувана от желанието ни да се запознаем  с приложението на ИКТ в образователната система, а курсът „Има приложение за това! Използване на най-добрите образователни приложения“, който беше избран с компетентната помощ на  „Инфолинк – Карина Димитрова“,  отговори напълно на нашите интереси, потребности  и желанието ни  да подобрим  качеството на обучението.

Съдейки по реакцията на учениците, бих казала, че успяхме.

                           

Координатор на проекта  и участник в мобилността: Славка Ленкова